کربنات سدیم چیست؟
تعریف کربنات سدیم:
کربنات سدیم یا سدیم کربنات یا سودا اش از نام هایی است که برای این ترکیب به کار Na2Co3
برده می شود. این ترکیب یک فرم سنگین و یک فرم سبک دارد و هر کدام از آن ها مشخصات مربوط به خود را دارد. این ترکیب به طور کلی به شکل کریستال ها یا پودر های هستند که بی رنگ و یا سفید رنگ می باشند. کربنات سدیم در اثر حرارت به عنصر هایی تجزیه شده و از نشانه های وجود این ترکیب در هر ماده ای تولید گاز دی اکسید کربن در اثر حرارت است. سدیم کربنات همچنین دارای نقطه ی ذوب ۸۵۱ درجه سانتی گراد می باشد. در ادامه به ویژگی های سدیم کربنات سبک و سنگین خواهیم پرداخت.
همانطور که ابتدای متن ذکر شد سدیم کربنات دارای دو فرم می باشد که یکی سبک و دیگری سنگین است. تفاوت این دو از نظر دانسیته یا چگالی است. گرید سبک کربنات سدیم ابتدا تولید شده و سپس از این فرم سبک، فرم سنگین به وجود خواهد آمد. فرم سبک سدیم کربنات چگالی پایینی دارد و ۰.۵ درصد سدیم کلرید را به همراه خود دارد و به صورت سنتی هنگامی کاربرد دارد که مواد شیمیایی نیازی به محلول ها دارند. استفاده از نوع سنگین بسیار بیشتر نسبت به نوع سبک انجام می شود و کاربرد های آن بیشتر می باشد. ر کارخانه های تولید کننده ی شیشه سدیم کربنات به مقدار زیادی مورد استفاده قرار می گیرد و از ترکیبات اصلی است که می توان گفت ۵۰٪ کربنات سدیم های تولید شده به تولید شیشه اختصاص می یابد و باید گفت که از نوع سنگین آن در شیشه سازی استفاده می شود.
کاربرد کربنات سدیم:
سودا اش یا سدیم کربنات به طور کلی دارای کاربرد های بسیاری می باشد و در صنایع مختلفی فعالیت دارد. تولید سیلیکات سدیم از مواردی است که سدیم کربنات نقش بسزایی در آن دارد. در صنایع تولید شیشه ها که اصلی ترین کاربرد سودا اش است و تولید سرامیک ها و ظروف شیشه و همچنین تولید شیشه های ساختمانی و اصولا هر نوع شیشه ای می توان کاربردی بودن این ترکیب را نام برد. در صنایع رنگ سازی برای تولید رنگ آبی و همچنین در صنایع تولید کننده ی پاک کننده هایی که به صورت پودری هستند نیز از سدیم کربنات استفاده می کنند. به علت خاصیت قلیایی کربنات سدیم از آن در استخر های آب و هم چنین در سد ها و مخازن آبی نیز از این ترکیب استفاده می کنند تا اثرPH اسیدی آب را خنثی کنند.